Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Megugrottak a beruházások, de nincs sok ok az örömre

A tavalyi utolsó negyedévben a beruházások erőteljes, 7%-os növekedést produkáltak. Ennek következtében a 2015. évi átlagában is emelkedett a beruházások volumene, még ha csak minimális160229_Beruhan, 0,6%-kal is. Az éves átlagos növekedés annak ellenére következett be, hogy az előző három negyedév dinamikáját visszamenőlegesen több százalékponttal lefelé korrigálták. A korrekciót nem a közép- és nagyvállalatoknál, illetőleg az állami szféránál hajtották végre, ami azt jelenti, hogy a reziduális harmadik szektorban, a háztartásoknál és a kisvállalatoknál volt nagyobb az első háromnegyedév évben a beruházások visszaesése, mint azt korábban gondoltuk.

A negyedik negyedévi erős dinamika feltűnően féloldalas: a legalább 50 fős) vállalatok beruházásainak visszaesése folytatódott, a harmadik negyedévitől nem látványosan elmaradó 6,2%-os ütemben. Ez utóbbinak kulcsfontosságú tényezője volt a feldolgozóipari beruházások 7,1%-os esése, de folytatódott a mezőgazdasági beruházások zuhanása és (habár mérsékeltebb ütemben) a kereskedelmi beruházások hanyatlása is. A feldolgozóipar beruházásait a jelek szerint még mindig az autóipari és a gumiipari beruházások kifulladása dominálja, de ehhez társult az élelmiszeripari és gyógyszeripari beruházások is visszaestek. A korábbi adatokkal ellentétben a korrigált adatok szerint az ingatlanügyletek ágazat beruházásai is megszakítás nélkül estek tavaly.

Az előző költségvetési ciklusból még megmaradt EU-források gyorsított ütemű év végi lehívása elsősorban a szorosan vett állami beruházások páratlan ütemű, 70%-os év/éves emelkedésében csapódott le, elsősorban az egészségügyben és a közigazgatásban, főleg gépbeszerzéseknek köszönhetően. Ez pedig – az EU-források idei elapadása miatt – nem tartós növekedési hajtóerő, vagyis az utolsó negyedévi jó teljesítmény nem ad okot arra, hogy az idei beruházási teljesítményre vonatkozó várakozásainkat felfelé korrigáljuk. Bizonyos fokú derűlátásra ad viszont okot a háztartásokat és kisvállalatokat magában foglaló harmadik szektor növekedésbe fordulása. Az ingatlanágazat továbbra is csökkenő beruházásainak fényében ez elsősorban nem háztartási, hanem a mikro- és kisvállalati beruházási aktivitás erősödését tükrözheti. Egyelőre bizonytalan, hogy ez egy tartós trend kezdete-e, de egészében véve még a növekedésbe forduló kisvállalati és – az év második felétől – háztartási beruházásai mellett is az összberuházások néhány százalékos esésére lehet számítani 2016-ban.