Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Megugrott a növekedés az első negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP 4,1%-kal nőtt év/éves alapon, ami drasztikus javulás a megelőző negyedév 1,6%-os üteméhez viszonyítva. Az előző negyedévhez viszonyított növekedés 1,3%-os volt. A növekedést segítette a naptárhatás is: a munkanappal, illetőleg a szezonálisan és munkanappal kiigazított GDP 3,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez azonban még mindig több, mint amire az elemzők többsége számított, holott már ismert volt, hogy az első negyedévben az ipar lendületesen nőtt, az építőipar pedig száguldott. Így a meglepően jó GDP-adat azt sejteti, hogy a szolgáltatások dinamikája is nagyon erőteljes, 3,5%-ot meghaladó volt.

A felhasználási oldal jórészt ismeretlen. Feltételezhető, hogy a magánfogyasztás – a viszonylag gyenge kiskereskedelmi számok ellenére – dinamikusan bővült, a beruházások pedig (a tavaly év vége felé beáramló uniós forrásoknak is köszönhetően) megugrottak. Az áru-külkereskedelem adatai azt sejtetik, hogy az első negyedévben a nettó export növekedési hozzájárulása még nem volt negatív, vagy legalábbis a negatív hozzájárulás nem volt számottevő.

Az év további részében a növekedés lassulására lehet számítani – különösen ami a nyers növekedési indexet illeti. A fennmaradó negyedévekben a naptárhatás folyamatosan negatív lesz, és mindenekelőtt az ipar dinamikája mérséklődni fog. Ám a szolgáltatások növekedési üteme fennmaradhat vagy akár tovább élénkülhet, így az év egészét tekintve 3,5%-ot meghaladó gazdasági növekedésre számítunk.

GDP hu