Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Megugrott a kiskereskedelmi növekedés

Habár a híradásokból ismert volt, hogy az év végi bevásárlási szezon viszonylag kedvezően alakult, a novemberi előzetes – naptárhatással kiigazított – adatok által jelzett 4,9%-os év/éves növekedés meglepetés. Ilyen dinamikus forgalomnövekedésre utoljára 2006-ban volt példa. Úgy tűnik tehát, 140108_Kisker1hogy szemben a kiábrándító harmadik negyedévvel, az utolsó negyedévben a háztartások a jelek szerint markánsan reagáltak az erősödő (októberben 6% fölé emelkedő) reálkereset-emelkedésre. A magas növekedési ütemhez a bázishatás is érdemben hozzájárult (2012 novemberében esett a forgalom abszolút volumene), de az előzetes becslés szerint a 2013 novemberi volumen (szezonálisan és munkanappal kiigazítva) emelkedett októberhez 140108_Kisker2viszonyítva, vagyis a növekedést nem lehet kizárólag a bázishatásra fogni. A novemberi adat nyomán az első tizenegy hónap halmozott növekedése is megugrott, elérte a 0,8%-ot, így az év végi “hajrá” következtében az egész éves növekedés is jó eséllyel eléri, esetleg valamelyest meg is haladhatja az 1%-ot.

Novemberben az erőteljes dinamikához a forgalomnövekedés örvendetesen kiegyensúlyozott szerkezete párosult: habár most is az üzemanyag-forgalom bővült a legdinamikusabban (5%-kal), a másik két kategóriánál mért növekedési ütemek is csak minimálisan voltak alacsonyabbak: az élelmiszer-kiskereskedelem 4,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 4,8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.