Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Megugrott a GDP dinamikája

Az i131114_GDP_1dei harmadik negyedévben a GDP 1,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, vagyis az év/éves gazdasági növekedés üteme másfél év után először ismét 1% fölé emelkedett. E váratlanul erőteljes ütem az előző negyedévhez viszonyított 0,8%-os növekedésnek tudható be, ami a 2011-2012-es időszak viszonylatában szinte drasztikus megugrásnak számít. A negyedév/negyedéves növekedés meglódulásának köszönhetően a (szezonálisan kiigazított) GDP-volumen ismét megközelítette a 2011-ben látott szintet, a 2008 első negyedévében mért szint mintegy 95%-át. (Ehhez ugyanakkor az is hozzájárult, hogy a KSH visszamenőlegesen felfelé korrigálta a megelőző két negyedév előző negyedévhez viszonyított növekedési ütemeit.)

Az adatokban tükröződő gyorsulás ténye összhangban van a termelő ágazatokkal kapcsolatos adatokkal: a tová131114_GDP_2bbra is dinamikus mezőgazdaság és építőipar mellett az ipar dinamikája javult a harmadik negyedévben, alapvetően az exportnak (és talán bizonyos fokig a beruházásoknak is) köszönhetően. A gyorsulás mértéke azonban ezt figyelembe véve is meglepő, különös tekintettel arra, hogy (ahogy azt a KSH jelzi is közleményében) a gyorsuláshoz alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar járult hozzá, vagyis a szolgáltatások területén továbbra sincs érdemi élénkülés.

Az új adatok azt sugallják, hogy – hacsak az utolsó negyedévben váratlanul vissza nem esik a GDP volumene a harmadik negyedévhez képest – az idei éves gazdasági növekedés üteme akár az 1%-ot is elérheti az eddigi 0,5%-os várakozásunkkal szemben.