Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Pozitív év/év beruházás-növekedés

Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez már csak azért is jó hír, mert a beruházások utoljára 2007 utolsó negyedévében produkáltak pozitív növekedést, azóta megszakítás nélkül tartott a hanyatlás. Az is örvendetes, hogy mind az építési, mind a gépberuházások volumene nőtt, továbbá a versenyszféra és a költségvetési szektor beruházásainak volumene egyaránt bővült. Mindez azt sugallja, hogy a beruházások élénkülése a nemzetgazdaság nagy részére kiterjed. Az állami beruházások és a versenyszférabeli beruházások növekedési üteme 130830_Beruházásokközti tetemes különbség azonban – az állami beruházások volumene drámaian, 28%-kal bővült, míg a versenyszférában a növekedés csupán szűk 3% volt – azt mutatja, hogy a beruházások mostani élénkülése egyelőre erősen féloldalas.

Először is, a négy legnagyobb ágazatból csak egyben, a szállítás-raktározás ágazatban mértek növekedést – igaz, ez erőteljes, 13%-os volt – miközben a másik három meghatározó ágazatban – azon belül is jelesül a feldolgozóiparban – továbbra is estek a beruházások, habár az első negyedévinél mérsékeltebb ütemben. A szállítási beruházások bővülése út- és autópálya-építéseknek volt betudható. Ezenfelül jelentősen hozzájárultak a beruházási dinamikához a közigazgatás égisze alatt véghezvitt árvízvédelmi beruházások és kö130830_Beruházások_ágazatokzépület-felújítási projektek, illetőleg a vízgazdálkodási ágazathoz tartozó víztisztítási és csatornázási munkák – e két ágazat rendre 49%-kal, illetve 79%-kal bővítette beruházásait.

Vagyis a beruházások mostani bővüléséhez meghatározóan hozzájárulnak az állami, nagyobbrészt uniós forrásokból finanszírozott projektek. Az adminisztratív tevékenységeknél és a szakmai-tudományos tevékenységeknél mért drasztikus beruházás-növekedés is jelentős részben állami szervezetekhez köthető. Ami a versenyszférát illeti, figyelemre méltó az építőipari beruházások 20%-ot meghaladó növekedése – habár ez utóbbi érthető az ágazati kibocsátási adatok fényében – valamint a krónikusan tőkehiányos mezőgazdaság beruházásainak 18%-os bővülése.