Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Meglódult a GDP

Az előzetes adatok szerint az idei második negyedévben a GDP 2,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez jelentős javulás az első negyedévi 0,9%-kal összehasonlítva, ugyanakkor a teljes kép nem ennyire kedvező: a munkanappal kiigazított növekedés csak 2,2%, a szezonálisan és munkanappal kiigazított ütem pedig 1,7%. Ez utóbbival Magyarország még mindig hajszállal elmarad az uniós átlagtól, nem beszélve a Lengyelország, Szlovákia és Románia által produkált 3-6%-os növekedési ütemektől.

Mindezen fenntartásokkal együtt örvendetes, hogy a növekedési ütem – több mint egy éve első ízben – nem alul-, hanem felülmúlta az elemzői várakozásokat. Ez utóbbiak többsége – beleértve a Kopint-Tárkit is – 2%-ot kismértékben meghaladó növekedést vetítettek előre (ami megfelel a munkanapokkal kiigazított tényleges növekedési ütemnek). Az előző negyedévhez képest a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) GDP 1,1%-kal bővült, szemben az első negyedévi (visszamenőleg korrigált) 0,7%-os csökkenéssel.

A KSH közlése szerint a termelési oldalon a növekedéshez nem csak az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá érdemben – ezekkel számolni lehetett – hanem a mezőgazdaság is – amelynek alakulása a szeszélyes időjárás miatt erősen bizonytalan volt. A mezőgazdasági hozzáadott érték kedvező alakulása lehetett a vártnál erőteljesebb növekedés döntő oka, miután az ipar akadozó nekilendülése, illetőleg az építőipar még mindig meredek (jó eséllyel 25%-ot meghaladó ütemű) visszaesése az elérhető bruttó termelési adatok alapján hozzávetőlegesen ismert tényként kezelhető. A szolgáltatások dinamikája is feltehetőleg tovább erősödött, habár a már az első negyedévben is magas (3%-os) ütem és a turizmus lassuló dinamikája miatt a gyorsulás aligha volt drasztikus. Mindenesetre a második negyedévben nem egy, hanem három termelési komponens járult hozzá pozitívan a gazdasági növekedéshez.

A felhasználási oldalon a növekedési ütem javulása elsősorban a javuló nettó exportnak tulajdonítható, miután (az áru-külkereskedelmi adatok szerint) az exportdinamika érezhető erősödését az import növekedési ütemének mérséklődése kísérte. A fogyasztás növekedési üteme is tovább erősödhetett, miközben a beruházások esése nagyjából változatlan ütemben folytatódhatott.

Míg az ipar a második félév átlagában várhatóan nagyjából a második negyedévi (mérsékelt) ütemben bővül, az év vége felé az építőipari zuhanás véget ér. Új elem, hogy a második negyedévi adat fényében immár a mezőgazdasági kibocsátás bizonyos fokú bővülésére számíthatunk az idén – ez felveti annak a lehetőségét, hogy az idei GDP-bővülés üteme esetleg 2,2% fölé tud emelkedni.