Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Mégis lépett a FED

131219_US adatokTéli Konjunktúrajelentésünk írásakor még abból indultunk ki, hogy a FED az idén már nem tesz a monetáris politika várható szigorítására vonatkozó bejelentést. Ezt a várakozást alátámasztotta, hogy az amerikai adatok javulása ellenére a monetáris politika szempontjából irányadó mutatók továbbra sem a kívánt szinten mozognak (GDP alacsonyabb, míg a munka­nélküliség magasabb az elvártnál) és az infláció oldaláról sem került nyomás alá a FED. Ennek ellenére Bernanke, a FED elnöke – 8 évi elnökségének utolsó sajtótájékoztatóján – tegnap bejelentette, hogy jövő januártól az eddig havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási keretet havi 75 milliárdra csökkentik. A fenti döntés elsősorban jelzés értékű: egyrészt utal arra, hogy a döntést hozó testület a korábbiaknál optimistábban ítéli meg az amerikai gazdaság kilátásait, másrészt azonban azt is jelenti, hogy csak egy nagyon óvatos lépésről van szó, és a bő likviditás fenntartására továbbra is szükség van annak érdekében, hogy a javuló növekedési kilátásokat ne veszélyeztessék.

A Nyíltpiaci Bizottság az alapkamatot továbbra is a jelenlegi 0% körüli szinten hagyta, és addig nem is kívánja megváltoztatni, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5% alá nem csökken, illetve az inflációs várakozások nem kerülnek tartósan a 2%-os célráta fölé. Így a jelenlegi előrejelzések szerint a kamatokhoz legfeljebb 2015-ben fognak hozzányúlni, viszont a gazdasági folyamatok alakulásának függvényében lépésről lépesre elkezdhetik mérsékelni a havi eszközvásárlás mennyiségét. A tőzsde első reakcióként pozitívan fogadta a jegybanki döntést, ami elsősorban a várakozások javulásának szólt.

Így összességében Bernanke utolsó megnyilatkozásában „döntött is meg nem is”: jelzést adott arra, hogy a korlátlan monetáris expanzió időszaka kezd véget érni, és ez egyben azt is jelzi, hogy a válság visszatérésének veszélyére már nem számítanak, ugyanakkor jelzi, hogy a kilábalás lassú lesz és ezért radikálisabb lépéseket csak hosszabb távon lehet meglépni. Tehát gyors kamatemelésektől, a hitelfeltételek jelentősebb szigorításától nem kell tartani.

Az európai jegybankok még nem tartanak itt: ahogy az ECB novemberi döntése jelezte, itt a monetáris expanzióra továbbra is szükség van. Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen megmutatták: hiába a bő likviditás, az alacsony kamatok, addig, amíg a gazdasági szereplők megrendült bizalma nem állt helyre és ezzel párhuzamosan a piaci kilátások nem javulnak, a hitelezés normalizálódása sem indulhat meg.