Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Még mindig 10% feletti növekedés az iparban

A140605_ip term 1 KSH előzetes adatai szerint április újabb pozitív meglepetést hozott: a kiigazítatlan volumenindex 10,1%-kal bővült, ráadásul ezúttal – márciussal ellentétben – a konjunktúrafolyamatokat jobban tükröző munkanapokkal kiigazított termelés dinamikája megegyezett a nyers dinamikával. Így, miközben a nyers szám minimális lassulást, a munkanappal kiigazított adat éppenséggel az ipar további gyorsulását sugallja az erős márciusi teljesítményt követően.

Ezt a benyomást erősíti a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen előző hónaphoz viszonyított váratlanul erőteljes, 2,4%-os bővülése is. Ez utóbbi miatt a termelés abszolút volumene 2008 első fele óta nem látott magasságba emelkedett.

Az új adatok ismét azt valószínűsítik, hogy az idei ipari növekedés a korábban vártnál dinamikusabb lesz, még akkor is, ha az áprilisi megugrás utólag átmeneti kiugrásnak bizonyul. A továbbiakban az ipar növekedési üteme jó eséllyel mérséklődni fog az első négyhavi 8,9%-os átlaghoz képest, ám immár valószínű, hogy az éves átlagos növekedés megközelíti, esetleg eléri a 7%-os ütemet.