Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Második negyedévi GDP-növekedés: javuló ütem, szuboptimális szerkezet

Az idei második negyedévben a GDP 2,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős javulás nem csak az első negyedévre eredetileg közölt 0,9%-kal, hanem a felfelé korrigált számmal, 1,1%-kal való összehasonlításban is. Óvatosságra int viszont, hogy a munkanappal kiigazított növekedés csak 2,3%, a szezonálisan és munkanappal kiigazított ütem pedig 1,8%. További problematikus mozzanatok fedezhetők fel a gazdasági növekedés szerkezetében.

A felhasználási oldalon az immár vágtázó fogyasztási kiadások (5,1%) és a második negyedévben ismét dinamikus nettó export mellett kulcsfontosságú szerepe volt az ütemes növekedésben a készletnövekedésnek. Ez utóbbi nélkül a növekedés 2% alatt maradt volna, mivel az állóeszköz-felhalmozás volumenének 20%-os (az előzetes várakozásokat jócskán meghaladó) zuhanása nagymértékben kioltotta volna a gyors fogyasztásbővülés és a meglódult export, illetőleg a korábbinál visszafogottabb import növekedési hozzájárulását. Márpedig a készletalakulás nehezen előrejelezhető, miközben a fogyasztás dinamikája (a júliusi kiskereskedelmi adat alapján) mérséklődhet, és az export is (a gyenge júliusi ipari adat) lassulhat a továbbiakban.

A termelési oldalon az aránylag jó ütemű növekedéshez nem csak az ipar második negyedévi dinamizálódása, valamint a piaci szolgáltatások növekedési ütemének további gyorsulása járult hozzá (ez utóbbiban még mindig prominens szerepe volt a turizmusnak), hanem a mezőgazdaság hozzáadott értékének két számjegyű bővülése is. (Az első negyedévi mezőgazdasági dinamikát is utólagosan korrigálta, negatívról pozitívra változtatta a KSH.) Az építőipar előreláthatóan folytatódó zuhanását leszámítva a termelési oldali növekedés szerkezete önmagában véve nem rossz, de a növekedés a korábban vártnál nagyobb mérték¬ben fog függeni egy jelentős részben konjunktúra-független tényező, az agrárkibocsátás alakulásától.

A júliusi (lesújtó) előzetes adat fényében az ipar harmadik negyedévi növekedési üteme nagyon jó esetben is jócskán alatta marad majd a második negyedévinek. A felhasználási oldalon pedig túlságosan sok minden függ a készletalakulástól, miközben mind a fogyasztással, mind pedig az exporttal kapcsolatos bizonytalanság nő. Ráadásul az új uniós ciklushoz tartozó források továbbra is nagyon lassú kihelyezése miatt az állóeszköz-beruházások a harmadik negyedévben is erőteljesen eshetnek, még ha a magánvállalati szféra beruházási kedve szerény mértékben tovább is javul. Így, miközben a 2,2%-os GDP-növekedésre vonatkozó idei éves prognózisunk elvben továbbra is teljesülhet, az ezt övező bizonytalanság az eddiginél is nagyobb.