Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Látványos ugrás a beruházási dinamikában

131129_Beruházások_1A második negyedévi 4,6% után az idei harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások  növekedési üteme 9,8%-ra ugrott fel. A gyorsulás mindenekelőtt a vállalati beruházásokban bekövetkezett áttörésnek tudható be: az 50 fősnél nagyobb vállalatok beruházásainak volumene 9,7%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Ez a legmagasabb ütem az elmúlt öt év során. Ugyanakkor az állami beruházások is még tovább tudtak gyorsulni, 31,5%-ra, és minden jel szerint a (vállalati beruházási adatban nem szereplő) 50 fősnél kisebb vállalkozásoknál is megindult a növekedés. A harmadik negyedévi lakásépítési adatok alapján ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a lakossági beruházások tovább estek.

Ágazati bontásban a leglényegesebb újd131129_Beruházások_2onság – egyben a vállalati beruházások megélénkülésének a kulcsa – a feldolgozóipari beruházások növekedésbe fordulása volt, és e növekedés mindjárt 13,6%-os ütemet vett fel. A feldolgozóipari beruházásokat túlnyomórészt az autóipar, illetve az ahhoz kapcsolódó iparágak beruházásai húzták, kisebb mértékben pedig az élelmiszeripar. Ezenfelül – egy éven keresztül tartó csökkenés után – kiugró, 21% feletti növekedést produkáltak a kereskedelmi beruházások is. Ugyanakkor a főleg állami beruházások által vezérelt szállítás, raktározás ágazatba tartozó beruházások növekedési üteme lelassult, míg a lakásberuházások folytatódó zuhanása miatt az ingatlanügyletek beruházásai mintegy 12%-kal visszaestek.

A harmadik negyedévi beruházási adat jelentősen átírja az idei éves kilátásokat. Az első három negyedév átlagában 3,1%-kal nőttek a beruházások, és az új számok fényében az idei egész évre nézve a nemzetgazdasági beruházások 5% körüli növekedése sem irreális.