Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Látszatvisszaesés az iparban

Az előzetes adatok szerint augusztusban a bruttó ipari termelés volumene a kiugró júliusi dinamika után 1,4%-kal csökkent az elő131008_Ipari termelés volumenező év azonos hónapjához képest. A magas bázis miatt a volumencsökkenés önmagában véve nem okozott meglepetést, ugyanakkor az esés mértéke valamivel erőteljesebb a vártnál.

Az adatok szerint azonban valójában e csökkenés teljes egészében az erősen negatív munkanaphatásnak tudható be: a munkanaphatással kiigazított adatok szerint ugyanis az ipari termelés volumene 0,9%-kal  n131008_Ipari termelés volumenindexeiőtt augusztusban, így a munkanapokkal kiigazított volumen már a harmadik hónapja megszakítás nélkül nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen is tovább nőtt augusztusban az előző hónaphoz képest, sőt – a magas bázis ellenére – minimálisan az előző év júliusához képest is. A kedvezőtlen augusztusi nyers adat tehát szemlátomást nem jelez konjunkturális törést az egészében véve enyhén pozitív ipari trendekben. A termelés szezonálisan kiigazított volumene a tavalyi év átlagos szintje felett maradt, és valószínűsíthető, hogy ez lesz jellemző az év további részében is. A 2013. évi ipari termelésnövekedésre vonatkozó ipari prognózisunk továbbra is 0,5%