Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Kiugró novemberi külkereskedelmi többlet

Az előzetes adatok szerint novemberben az áru-külk140109_Kulker1ereskedelem többlete a várakozásokat meghaladóan alakult, elérte a 804 millió eurót. Ennél magasabb havi többletet eddig csak összesen két ízben, az idén pedig egy alkalommal (szeptemberben) mértek. Az egy évvel korábbi folyamatokkal ellentétben 2013 novemberében a folytatódó hanyatlás helyett a havi többlet értéke nőtt októberhez viszonyítva, így az előző év azonos hónapjához képest a többlet euróértéke több mint 40%-os növekedést produkált.

A külkereskedelmi többlet e drasztikus növekedése az export euróértékének minimális emelkedése, valamint az import több mint140109_Kulker3 2%-os év/éves visszaesése mellett következett be. Vagyis a külkereskedelmi mérleg erőteljes javulása nem a kiugró exportdinamikának tudható be: az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 1%-kal magasabb euróértéktől függetlenül az export értéke csökkent az októberi csúcshoz képest, ami – az ipari termelés második hónapja tartó hó/hó mérséklődésével összhangban – enyhe év végi befékezésről tudósít. Az exporttöbblet jelentős emelkedése tehát alapvetően az import értékének érzékelhető év/éves eséséből adódott. Ez kissé meglepő, tekintettel a kiskereskedelmi adatok alapján feltételezhetően markánsan élénkülő fogyasztási keresletre, illetőleg a vélhetőleg folytatódó dinamikus beruházásnövekedésre. Mindenesetre az új adatok fényében már bizonyos, hogy tavaly a külkereskedelmi mérleg többlete jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi (6,7 Mrd eurós) értéket, az éves euróérték valószínűsíthetően a 7,1-7,3 Mrd-os sávban alakult.140109_Kulker2