Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Kiugró beruházási dinamika, a korábbinál kedvezőtlenebb szerkezetben

Az 140228_beruházások2új beruházási adatok némileg felemás képet sugallnak a negyedik negyedévi beruházási folyamatokról. Egyrészt a harmadik negyedévi 9,8% után az utolsó negyedévben 14,9%-ra ugrott fel a nemzetgazdasági beruházások növekedési üteme. Ez jóformán páratlan: ehhez fogható ütemet utoljára 2004-ben mértek. A gyors növekedés következtében a tavalyi év egészét tekintve a beruházások a vártnál erőteljesebben, 7,2%-kal nőttek.
Ugyanakkor a gyorsulás alapvetően az állami beruházásoknak a korábbinál is drámaibb, 50,8%-os emelkedéséből adódott. (Ehhez hasonló dinamikát utoljára 2002 I. negyedévében mértek az állami beruházásoknál.) Kedvezőtlen, hogy mindeközben a vállalati beruházások dinamikája – az ígéretes harmadik negyedévi 9,7% után – a negyedik negyedévben 4,8%-ra mérséklődött. Ugyanakkor feltételezhető, hogy a (vállalati beruházási adatban nem szereplő) 50 fősnél kisebb vállalkozásoknál gyorsult a beruházás140228_beruházásokok növekedése, miközben a lakásépítési adatok alapján valószínűsíthetően a lakossági beruházások tovább estek.
Ágazati bontásban a négy legfontosabb ágazat közül immár háromban nőtt a beruházások volumene az utolsó negyedévben, méghozzá mindháromban 10%-ot meghaladó ütemben. A kivételt az ingatlanágazat beruházásainak folytatódó erőteljes visszaesése képezi. A feldolgozóipari beruházások közel 12%-kal nőttek, ami enyhe lassulást jelent a harmadik negyedévhez képest. Figyelemre méltó, hogy a KSH immár nem említi a feldolgozóipari húzóágazatok között a járműgyártást, habár a felsorolt alágak (gumiipar, műanyagipar, nemfém ásványi termék) a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok. Az állami beruházások ugrásszerű növekedéséhez hozzájárultak a szállítási ágazat beruházásainak 36%-os volumennövekedése (járműbeszerzések, út- és vasútépítések, -felújítások), továbbá a 45%-ot is meghaladó növekedési ütemek a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás ágazatban (víztisztítási és csatornázási projektek) és a közigazgatásban (árvíz- és katasztrófavédelmi projektek, középületek és közterületek felújítása).