Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Kissé gyorsult az infláció szeptemberben

A vár131011_Infl_HUtnál nagyobb mértékben, 0,5%-ra erősödött a hó/hó inflációs dinamika szeptemberben, ami év/év alapon 1,4%-os áremelkedést jelentette az augusztusi 1,3% után. A viszonylag erőteljes – a rezsicsökkentési kampány év eleji megkezdése óta a legmagasabb – hó/hó áremelkedésben a szeszesitalok és dohányáruk (3,1%), a ruházkodási cikkek (1,5%) és az egyéb cikkek (0,6%) árának növekedése játszotta a főszerepet. Az egyéb cikkek között található járműüzemanyagok ára 1,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor az idényáras élelmiszer árcsökkenése miatt 0,4%-kal mérséklődtek az élelmiszerárak, és az átlagosnál kevésbé drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,3%), a szolgáltatások (0,2%) és a háztartási energia (0,1%) hó/hó alapon. (Ezek közül a tartós fogyasztási cikkeké historikusan erős havi árdinamikának számít, a szolgáltatásoké kevésbé.) A 0,8%-os (szezonálisan igazított) hó/hó maginfláció szintén kifejezetten magas: ennél erőteljesebb havi maginflációs indexet utoljára 2012 januárjában mért a KSH. Az év/év maginfláció 3,5%-ra ugrott, megközelítve az év eleji 3,7%-ot. Mindez összességében az inflációs folyamatok összetettségére utal. Egyfelől az élelmiszerárak csökkenése és a szabályozott árak erőteljes visszaesésével járó rezsicsökkentés alacsonyan tartja az inflációs főszámokat. Másfelől a még mindig alacsony fogyasztói kereslet kissé erősödik, ami enyhén növekvő árdinamikát okoz a nem szabályozott árak körében. A gazdaság hosszabb távú, autonóm árdinamikáját leginkább jellemző éves maginflációs mutató egyetlen hónap (július) kivételével sosem csökkent 3% alá, szeptemberi értéke pedig érzékelhető emelkedést jelent az előző hónapokhoz képest.