Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Kisebb nekilendülés az iparban

A KSH előzetes adatai szerint novemberben ismét 5% fölé emelkedett az ipar dinamikája: az ipari termelés volumene 5,8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A munkanappal kiigazított volumenindex is 5,8%-os volt, ami az augusztussal kezdődő – a korábbinál gyengébb dinamikával jellemzett – négy hónapon belül a legjobb eredmény. Ugyanakkor a március-júliusban megfigyelt 10-12%-os ütemeknek a közelébe sem ér, és e magasabb dinamika visszatérésére nem is számítunk.

A gyorsabb év/éves növekedés alapvetően a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen előző havihoz viszonyított számottevő, 3,3%-os emelkedésének köszönhető, ami örvendetes. Ugyanakkor az is látható, hogy az abszolút termelési volumen novemberben sem szakadt el érdemben a attól a tartománytól, ahol az azt megelőző három hónap során ingadozott. A korábbinál nyomottabb szinten való veszteglés tehát még nem ért véget, és decemberben már aligha fog – remélhető, hogy a trendszerű emelkedéshez való visszatérés bekövetkezik a jövő év elején. Az idei év átlagában 7,5%-os ipari növekedést várunk – az első 11 hónap átlaga 7,6% – 2015-ben pedig durván 5%-kal bővülhet az ipari termelés volumene.fixbazis_01.08iparitermelés_12.05