Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Júniusban kiigazítás után nőtt az ipari termelés

Az előzetes adatok szerint júniusban az ipari termelés minimálisan, 0,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A negatív növekedési ütem ellenére az előzetes júniusi számok nem tekinthetőek egyértelműen negatívnak: a munkanappal kiigazított adatok szerint a termelés 1,7%-kal nőtt, az idén másodízben – vagyis a jelek szerint a nyers adatnál mutatkozó csökkenés nem konjunkturális visszaesés, hanem csak negatív naptárhatás következménye. Az előzetes adatokból nem derül ki, de feltételezhető, hogy a naptárhatással korrigált júniusi növekedés nagyobbrészt az exportértékesítés bővülésének ismételt meglódulásából adódott, miután májusban az exportértékesítés jóformán stagnált. Ezenfelül a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen is nőtt júniusban az előző hónaphoz képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy a második negyedév egészét tekintve a termelés szezonálisan kiigazított volumene meghaladta a tavalyi év átlagos szintjét (noha kevesebb, mint 1%-kal), és valószínűsíthető, hogy ez az év további részében is így marad.

A júniusi adathoz képest lényegesen rosszabb hír, hogy a KSH visszamenőlegesen lefelé módosította az első négy hónap volumenindexeit. Emiatt az első öt hónap átlagában a (nyers) ipari termelés nem 1,3%-kal csökkent, mint ahogy azt korábban tudni lehetett, hanem 1,7%-kal, és ez az idei évre átlagosan várható növekedési ütemre is kihat. A 2013. évi ipari termelésnövekedésre vonatkozó prognózisunk 0,5%, ám a mostani visszamenőleges korrekció miatt valamelyest megnőttek az ehhez kapcsolódó lefelé irányuló kockázatok.130807_Ipari volumen130807_Ipar nyers volumenindex