Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Júniusban kissé gyorsult az infláció

Júniusban 0,2%-os havi és 1,9%-os éves inflációt mért a KSH. Ez mind havi, mind éves viszonylatban gyorsulást jelent az előző havi 0,1%-os árcsökkenéshez és 1,8%-os emelkedéshez képest, de nagyjából megfelel a várakozásokCPI_1306_v2nak. Az élelmiszerek áremelkedése továbbra is gyorsabb az átlagosnál, amiben döntő szerepet játszanak az idényáras zöldségek és gyümölcsök. Az átlagosnál gyorsabb volt a szolgáltatások (köztük az üdülési szolgáltatások) és az egyéb cikkek (köztük a járműüzemanyagok) drágulása is. Eközben a 12 havi maginfláció ugyan trendszerűen lassul, de júniusban még mindig 3% volt, a változatlan adótartalmú árindex pedig 1,3%-ra gyorsult a májusi 1,1%-ról. A szabályozott árak továbbra is meghatározó dezinflációs tényezőt jelentenek: júniusban 2,9%-kal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.

Várakozásunk  szerint a harmadik negyedév hozhatja a legalacsonyabb árdinamikát az idén: az első két negyedév 2,8%-os illetve 1,8%-os átlagos 12 havi inflációja után július és szeptember között átlagban mindössze 1,2%-ot várunk, amit a negyedik negyedév 1,4%-a követhet. Így az év egészében átlagosan 1,8% lehet a fogyasztói árindex. Jövőre számottevően gyorsabb, 2,8%-os éves átlagos inflációt várunk annak ellenére, hogy az év elejét még feltehetően a rezsicsökkentési kampány folytatódása jellemzi majd. A választások után ugyanis sor kerülhet a piaci folyamatok által indokolt, gazdaságilag reálisnak tekinthető inflációs pályához való fokozatos visszatérésre, ami a gyorsuló gazdasági növekedéssel együtt az év második felében 3% feletti inflációt eredményezhet.