Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Jó ütemű növekedéssel zárta az évet az ipar

Az 160205_Ipar_1előzetes adatok szerint az ipar kiigazítatlan termelési volumene decemberben 9,4%-kal nőtt, ami gyakorlatilag megegyezik a novemberi 9,6%-kal. A munkanappal kiigazított volumen 6,9%-kal bővült az októberi 7,1% után, ami jóval kevésbé látványos, de még mindig meglehetősen jó ütemnek mondható. 2015 átlagában az ipar 7,5%-kal bővült, ami alig alacsonyabb, mint 2014-ben, és magasabb, mint amit az év elején akár a legoptimistább előrejelzők feltételeztek.
Decemberben az ipari termelés szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,7%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, hasonlóan a megelőző év utolsó hónapjához. Noha november-decemberben a kiigazított 160205_Ipar_2termelés mérséklődött az októberi csúcshoz képest, az utolsó negyedévben az ipari volumen 1,8%-kal magasabb volt, mint az előző negyedévben.
Az idén az ipar dinamikája bizonyosan lassulni fog. Ez utóbbi irányába mutat nemcsak az elmúlt évben lefékeződött beruházási kedv, hanem a továbbra is bizonytalan globális növekedési kilátások, illetőleg a német feldolgozóipari export stagnálása is. Jelenleg 5-5,5%-os ipari növekedésre számítunk 2016-ban.