Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipari termelés: vissza a kályhához?

A KSH előzetes adatai szerint augusztusban drasztikus lassulás következett be az előző hónapok látványos, 10%-ot meghaladó növekedése után: a kiigazítatlan ipari termelés mindössze 0,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg a konjunktúrafolyamatokat jobban tükröző munkanapokkal kiigazított termelés dinamikája 2,9%-os volt. IparIIEz utóbbi, habár kedvezőbb a stagnálás közeli állapotot jelző nyers adatnál, még mindig kirívóan alacsony, a legalacsonyabb ütem 2013 szeptembere óta.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított termelés év/éves volumenindexe valamivel még magasabb, 3,9%-os volt, továbbá az újonnan visszamenőlegesen korrigált adat szerint a tavalyi augusztusi bázis erőteljesen nőtt tavaly júliushoz képest. Vagyis a 0,5%-os nyers növekedési ütemhez nem csak a negatív munkanaphatás, hanem a negatív szezonális hatás, illetőleg jókora negatív bázishatás is hozzájárult. Ezzel együtt a szezonálisan kiigazított volumennél is nyilvánvaló a törés: az előző hónaphoz viszonyított közel 6%-os volumenesés gyakorlatilag fél év dinamikus növekedését teszi semmissé, ha tartósnak bizonyul.

IparIIIEz utóbbi – legalábbis részlegesen – elképzelhető. Az ipari exportértékesítés hónapok óta látványosan jobban teljesített, mint a magyar ipar számára szokásosan horgonyként szolgáló német ipari export, ráadásul augusztusban az eddigieknél is kedvezőtlenebbül alakult a német ipari termelés, és e lehúzó hatásnak előbb-utóbb érvényesülnie kell, legalább bizonyos mértékben. Ugyanakkor az augusztusi adat nagyobbrészt egyszeri kilengés is lehet, és az ipari megrendelésállomány kedvező állása – illetve egy autógyár átmeneti leállásáról szóló KSH-közlés – egyelőre ez utóbbi értelmezést támasztja alá. Ám még ha optimistán feltesszük is, hogy az év utolsó harmadában a növekedési ütem visszatér a 8-9%-os tartományba, a nagyon kedvezőtlen augusztusi adatot követően az idei éves ipari növekedés már aligha éri el a 9%-ot.