Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipari termelés: újabb lesújtó adat

iparitermelés_12.05A KSH előzetes adatai szerint az augusztusi drámai lassulás és a szeptemberi részleges javulás után októberben ismét nagyon gyenge, mindössze 1,7%-os volt az ipari termelés előző év azonos időszakához viszonyított növekedése. A gyenge növekedés alapvetően nem bázishatás eredménye: a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen a szeptemberi 2,6%-os emelkedés után pontosan 2,6%-kal esett, vagyis az abszolút volumen lényegében az augusztusi szintre állt vissza. A legutóbbi három hónap szezonálisan kiigazított adatai azt a benyomást keltik, hogy a termelés júliusig tartó szinte folyamatos emelkedését immár felváltotta az év eleji szint környékén való veszteglés.

Ez a toporgás nagyjából megfelel a német ipari exportban mutatkozó egy helyben járásnak, vagyis a jelek szerint érvényesül (a korábban vártnál erőteljesebben) a gyenge európai konjunktúrának a magyar ipar exportértékesítését korlátozó hatása. Ugyanakkor az előző két hónap adatai szerint a lendületvesztés a belföldi értékesítést is sújtotta. Így lehetséges, hogy októberben a belföldi értékesítés volumene alatta maradt az egy évvel korábbinak, miközben az exportértékesítés még 5% körüli ütemben nőhetett. Az új adat fényében már a 7,5%-os 2014. évi növekedési prognózis is aránylag optimistának mondható.