Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipari termelés: felemás javulás

A KSH előzetes adatai szerint az augusztusi drámai lassulás után szeptemberben csak nagyon részlegesen állt helyre a korábbi dinamikus növekedés: az ipari termelés 7,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a munkanappal kiigazított növekedési index pedig még alacsonyabb, 5,2%. Ipar_nov_2Mindkét szám jócskán elmarad a március és július között mért – 10% körüli vagy azt meghaladó – volumenindexektől.

Hasonlóképpen, a növekedés, illetőleg a termelés volumenének csupán részleges helyreállásáról tanúskodnak a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok: is: A szezonálisan kiigazított termelés az augusztusi visszaesés után 2,7%-kal emelkedett ugyan szeptemberben, de közelében sincs a júniusi-júliusi csúcsértékeknek. Ez azt is jelenti egyben, hogy a tavaly tavasz óta tartó emelkedő trend immár negyedév/negyedéves viszonylatban is megszakadt: a harmadik negyedévi szezonálisan kiigazított átlagos termelési volumen 0,7%-kal elmarad a második negyedévben mérttől.

Ipar_nov_1A lesújtó augusztust követő részleges korrekció megerősíti, hogy az előző havi zuhanás csak részben fogható jól körülhatárolható átmeneti tényezőkre, mint az Audi egyhavi leállása, vagy akár a Suzuki év végéig tartó termelés-visszafogása. Az ipari exportértékesítés bővülését a jelek szerint visszafogja a német ipar gyengélkedése, és e hatás – ha nem is az augusztusban látott mértékben – a továbbiakban is érvényesülni fog. Még ha az utolsó negyedévben a növekedési ütem a szeptemberi munkanappal kiigazított ütemet felülmúlva el is éri vagy meghaladja a 6%-ot, az új adat fényében már csak 8% körüli éves ipari növekedésre számíthatunk 2014-ben.