Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: visszafogott növekedés augusztusban

Az előzetes adatok szerint a kiigazítatlan és a munkanappal kiigazított ipari termelés egya151007_Ipar 1ránt 6,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest augusztusban. Ez ugyan magasabb a júliusi 3,4%-nál, de a nagyon alacsony augusztusi bázisra való tekintettel ennél jelentősebb gyorsulást lehetett remélni. Az ipari termelés szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene markánsan, 2%-kal csökkent az előző havihoz képest, és így a második legalacsonyabb volt az idei első nyolc hónapban. Az esés azt sugallja, hogy az autóiparban az augusztus az idén is termelés visszafogást, vagy akár leállásokat hozott, ha nem is a tavalyihoz fogható mértékben. Ugyanakkor a váratlanul gyenge német ipari dinamika (1,2%-os hó/hó csökkenés) is szerepet játszhatott – igaz, ez utóbbihoz is hozzájárulhattak a nyári szabadságolások.

Ennek eredményeképpen az első nyolc hónap átlagában az ipari termelés volumene 6,6%-kal emelkedett, és némileg csökkent a valószínűsége annak, hogy az idén az éves ipari növekedés üteme megközelítse a 7%-ot. Ez utóbbihoz a havi termelési volumen látványo151007_Ipar 2s visszaemelkedésére lenne szükség az augusztusi (hó/hó) esést követően, majd pedig folytatódó markáns emelkedésre, a feltörekvő gazdaságok miatt egyre fokozódó világpiaci bizonytalanság ellenére is, ennek esélye pedig kérdéses.