Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: váratlan stagnálás júliusban

Habár az elmúlt években megszokottá vált, hogy a későnyári-koraőszi hónapok valamelyikében az átmeneti leállások miatt alacsonyabb az ipari teljesítmény, az előző hónaphoz viszonyított 4,2%-os visszaesés azt jelenti, hogy a szezonálisan kiigazított júliusi kibocsátási volumen messze a legalacsonyabb az idei év első hét hónapjában. Az év eddigi részében megfigyelt emelkedő trend tehát látványosan megszakadt. Ezenfelül az ipari termelés júliusban lényegében stagnált – 0,2%-kal nőtt – az előző év azonos időszakához képest, holott ebben a hónapban negatív munkanaphatás sem rontotta az év/éves dinamikát.

Mivel a konjunkturális helyzetben semmiféle alapvető változás nem történt, egyelőre azzal a feltevéssel élhetünk, hogy az elkövetkező hónapokban helyreáll a korábbi kedvező trend. Ugyanígy nem ok az aggodalomra, hogy a szezonálisan kiigazított termelési volumen 1,2%-kal elmaradt a májusi volumentől: a májusi megugrás után lényegében bizonyosra vehető volt, hogy júniusban korrekció következik, és a korrekció kifejezetten mérsékelt maradt. Így a mostani adat nem jelenti az eddigi emelkedő trend végét. Ezt a feltevést erősíti, hogy a KSH közlése szerint a gyenge teljesítményben komoly szerepe volt az autóipari visszaesésnek – ebben az ágazatban prominensen szokott jelentkezni a nyári leállások hatása. Ám a júliusi megtorpanás miatt az első hét hónap átlagában az ipar mindössze 4,8%-kal bővült az idén, ami a korábbiakhoz képest csökkenti annak az esélyét, hogy az éves ipari növekedés érezhetően meghaladja az 5%-ot.

a1 a2