Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: újraindul a növekedés

A váratlan júniusi és júliusi év/éves csökkenés után remélni lehetett egy visszapattanást az ipar dinamikájában, és az előzetes adatok szerint augusztusban sor is került egy közepes mértékű korrekcióra. A szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen 1,6%-kal magasabb volt, mint egy hónappal korábban, és ennek köszönhetően a munkanappal kiigazított volumen 3,5%-kal volt magasabb augusztusban, mint egy évvel korábban, ami nem éppen impozáns ütem, de jócskán felülmúlja az első hét hónap 1,4%-os (munkanappal kiigazított) átlagos dinamikáját.

Amint azt előre tudni lehetett, idén augusztusban a munkanapok száma hárommal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, így az előzetes adatok szerint a kiigazítatlan ipari termelés 11,1%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Így az év első nyolc hónapjának átlagos növekedési üteme 2,3% volt – ami még mindig jócskán alatta marad az év eleji várakozásoknak

A magyar BMI és a német IFO-index szeptemberi megugrása fényében remélni lehet, hogy a korrekció folytatódik, és a jövő hónapban a szezonálisan kiigazított termelési volumen eléri vagy meghaladja az áprilisi csúcsértéket. Ebben az esetben, habár a korábban 2016-ra várt 4%-os éves átlagos növekedés már irreális, egy 3% körüli éves ütem még megvalósulhat az idén.


<