Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: nagyrészt bázishatásból eredő lassulás

150908_Ipar 2Az előzetes adatok szerint júliusban a kiigazítatlan és a munkanappal kiigazított ipari termelés egyaránt 3,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ez látványos lassulás a júniusi 11% után – és az idén a legalacsonyabb munkanappal kiigazított ütem – de nem váratlan: 2014-ben a termelés szezonálisan kiigazított volumene júliusban volt messze a legmagasabb. A kiugróan magas bázishoz párosult, hogy júliusban a szezonálisan kiigazított termelési volumen 0,7%-kal mérséklődött az előző hónaphoz képest, de a júniusi ugrás után ez a korrekció sem meglepő, habár a vártnál kissé markánsabb.

Összességében a növekedés erőteljes júliu150908_Ipar 1si lassulása várható volt, habár reménykedni lehetett a 3,4%-nál valamivel magasabb, 4%-hoz közelítő év/éves ütemben. Az elkövetkező hónapokban a bázis drasztikusan csökken, így a havi növekedési ütemek is megugranak, az első hét hónap 6,7%-os átlagával szemben az augusztusi-decemberi átlag közelíthet a 7,5%-hoz. Ahhoz azonban, hogy az éves átlagos ipari növekedés meghaladja a 7%-ot, a termelési volumen emelkedő trendjének folytatódása szükséges. Jelenleg – különös tekintettel a kínai gazdaság lassulására – ennek valószínűsége halványodik: megeshet, hogy a szezonálisan kiigazított havi termelési volumenek átlaga augusztus-decemberben nem lesz magasabb, mint április-júliusban.