Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: mérséklődött a növekedési ütem

160111_Ipar 1Az előzetes adatok szerint az ipar novemberi dinamikája nagyjából a várakozásoknak megfelelően „normalizálódott” a kiugróan erős októbert követően. A kiigazítatlan termelés 9,5%-kal nőtt, ami nem sokkal marad alatta az októberi 10,1%-nak. Ugyanakkor a munkanappal kiigazított volumen 7%-kal bővült, ami már jelentős lassulás az előző havi 12,7%-hoz képest. (A naptárhatás novemberben és decemberben is felfelé húzza a nyers növekedési ütemet.) Az első tizenegy hónap átlagában 7,3%-kal haladta meg az ipari termelés az előző év azonos időszakában mértet.

Amint az sejthető volt, a szeptember-októberi erős emelkedés után az ipari termelés szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene lefelé korrigált, 1,4%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. A trend ezzel együtt továbbra is emelkedő, ami jó teljesítménynek számít, miután a német feldolgozóipari export gyakorlatilag az egész tavalyi év során egy helyben toporgott, és ebben november sem hozott változást.

160111_Ipar 2Ez utóbbi miatt – és tekintettel a feldolgozóipari BMI decemberi kedvezőtlen alakulására – a tavalyi év utolsó hónapjában a lefelé irányuló korrekció folytatódására – és ezzel a havi év/éves dinamika újabb mérséklődésére – számítunk. De mostanra bizonyossá vált, hogy 2015-ben az ipari növekedés meghaladta a 7%-ot – jó eséllyel 7,3%-os volt.