Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: két számjegyű növekedési ütem októberben

Az előzetes adatok szerint az ipar novemberi dinamikája alaposan túlszárnyalta a várakoz151208_Ipar 1_HUásokat: a kiigazítatlan termelés 10,1%-kal, a munkanappal kiigazított volumen pedig 12,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Miközben a Kopint-Tárki az ipari növekedés élénkülésére számított a negyedik negyedévben, a most közölt októberi adat a vártnál erőteljesebb év végi hajrát sugall. Az első tíz hónap átlagában 7,1%-kal haladta meg az ipari termelés az előző év azonos időszakában mértet.

Az idei év viszonylatában először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is emelkedett az ipari termelés szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene, méghozzá markánsan: a szeptemberi 3% után októberben 1,7%-os emelkedést mért a KSH. A magyar ipar bizonyos fokú támasztékot kapott a német feldolgozóipar 0,7%-os októberi hó/hó emelkedése révén.151208_Ipar 2_HU

Korábban azt írtuk, hogy egy 7% körüli éves növekedéshez a szezonálisan kiigazított termelési volumen látványos visszaemelkedésére lenne szükség a gyenge augusztusi teljesítményt követően. Az elmúlt két hónap meghozta ezt a látványos emelkedést, így jelentősen megnőtt a 7%-ot enyhén meghaladó éves átlagos ipari növekedés esélye, még abban az esetben is, ha a szezonálisan kiigazított emelkedő trend nem folytatódik a fennmaradó két hónapban. Ez különösen igaz annak fényében, hogy novemberben és decemberben – októberrel ellentétben – a munkanap-hatás felfelé fogja húzni az év/éves ipar dinamikát.