Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: halvány évzárás

Noha azt természetesen tudni lehetett, hogy az erős negatív munkanaphatás miatt decemberben a nyers növekedési index alacsony lesz, az előző év azonos időszakához viszonyított 0,5%-os csökkenés csalódást keltő. Az elemzők – köztük a Kopint-Tárki – arra számítottak, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen novemberi mélyrepülését decemberben erős év végi hajrá kompenzálja, aminek következtében az egész évi termelési dinamika legalábbis 5% körüli lesz. Nem így történt: a szezonálisan kiigazított volumen decemberben csak 1,2%-kal volt magasabb, mint novemberben, vagyis az emelkedés nemcsak hogy nem múlta felül, de el sem érte a novemberi 2,1%-os hó/hó visszaesés mértékét. (A szezonálisan kiigazított termelés trendje emelkedés helyett folyamatosan stagnált az egész második félév során.)

Így aztán a munkanappal kiigazított decemberi növekedés is átlag alatti, 4,5%-os volt, és a tavalyi év egészét tekintve az ipari termelés mindössze 4,8%-kal volt magasabb, mint 2016-ban.

A továbbra is kedvező külső gazdasági környezet, valamint az idei év folyamán belépő új autóipari kapacitások miatt a termelés emelkedő trendjének folytatódására (pontosabban visszatérésére) számítunk az idén. Az ipari növekedés üteme vélhetőleg erőteljesebb lesz 2018-ban, mint tavaly.

Vágólap-1 Vágólap-2