Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: élénk év/éves növekedés, az aktivitás év végi lanyhulása mellett

Az előzetes adatok szerint decemberben a br140206_iparuttó ipari termelés ütemes, 6,8%-os növekedéssel zárta az évet. Ez egyben a tavalyi év legerőteljesebb havi év/év növekedése is. Ám ez a nyers növekedési adat némileg félrevezető képet ad a decemberi ipari konjunktúrát illetően: a munkanaphatással kiigazított index csupán 4,4%-os, és ezzel alatta marad mind az októberi, mind a novemberi dinamikának.

Ezzel együtt az utolsó negyedév átlagos növekedése mind a nyers, mind pedig a naptárhatással kiigazított adatok szerint 5,5%-os volt, ami meglehetősen jónak tűnik. Ám a negyedik negyedévi növekedést óriási mértékben támogatta a bázishatás: figyelembe véve az ipar 2012 végén megfigyelhető mélyrepülését, a tavalyi utolsó negyedévi növekedési teljesítmény már nem annyira impozáns. Összességében a tavalyi egész éves növekedési ütem a korábbi várakozásokhoz képest némileg gyengébb, 1,4%-os volt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatból pedig kiderül, hogy a megelőző két hónaphoz hasonlóan decemberben is csökkent a termelés volumene az előző hónaphoz képest, ám decemberben a csökkenés jelentős, 1,9%-os volt. Az ipari aktivitás tehát 2012-höz hasonlóan tavaly is érezhetően lelappadt az év végén. Valószínűsíthető, hogy ez nem negatív konjunkturális fordulat jele, hanem az autóipar ismételt év végi leállásából adódó átmeneti jelenség.