Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: csalódást keltő éves alakulás, tűrhető lezárással

Míg a 2016. évi ipari teljesítmény összességében jócskán alulmúlta az előzetes várakozásokat – mindössze 0,9%-os év/éves termelésnövekedéssel – addig az év utolsó hónapjában az előzetes ipari számok nem különösebben rosszak. Az előző év azonos hónapjához viszonyítva a nyers ipari volumen 0,5%-kal csökkent decemberben, de ez csupán a negatív munkanaphatás következménye: a munkanappal kiigazított volumen 1,9%-kal nőtt. Hasonlóképpen, a szezonálisan kiigazított termelési volumen – ha minimálisan, 0,5%-kal is – de ismét feljebb kúszott az előző hónaphoz képest. Ez azért is jó hír, mert az Audinál decemberben megkezdődött modellváltás okozta kiesés miatt tartani lehetett a negatív irányú elmozdulástól.

Így összességében az utolsó három hónapban a szezonálisan kiigazított átlagos termelési volumen magasabb volt, mint a tavalyi éves átlag. Ez akár jó előjel is lehet az ipar idei évi alakulását illetően, csakúgy, mint a magyar és nemzetközi menedzserindexek kedvező alakulása. Ám, miközben valószínűsíthető az ipar bizonyos fokú élénkülése a tavalyi évhez képest, az élénkülés mértéke rendkívül bizonytalan.

 ipar17022 ipar17021