Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Ipar: bázishatással megtámogatott fellendülés

131206_Ipar  2Az októberi előzetes adatok szerint a bruttó ipari termelés volumene 6%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Ez további gyorsulást jelent a harmadik negyedévi 3,3%-os átlag, illetőleg a szeptemberi 5,5%-os bővülés után. Ezúttal a nyers növekedési adat megegyezik a konjunkturális folyamatokat pontosabban tükröző munkanaphatással kiigazított növekedési ütemmel. A munkanaphatással kiigazított  idősort tekintve az októberi 6% több mint két és fél éve a legmagasabb növekedési ütem.

Enn131206_Ipar  1ek értékeléséhez figyelembe kell venni, hogy az októberi dinamikát az alacsony bázis is segítette (miután tavaly októberben már megkezdődött az ipar év végi drámai mélyrepülése). A szezonálisan és munkanappal kiigazított adat szerint októberben a termelés volumene 0,5%-kal csökkent szeptemberhez képest. Ez azonban nem ok az aggodalomra: egy ilyen egyszeri, kismértékű csökkenésből nem következik az egészében véve markáns emelkedő trend megszakadása. A legutóbbi két hónap kedvező adata fényében az idei év ipari növekedése nagy valószínűséggel meghaladja az 1,5%-ot.