Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: zuhanórepülés a második negyedévben

2020 második negyedévében a GDP a KSH előzetes adata szerint 13,6%-kal esett vissza az év azonos időszakához képest. Habár a koronavírus-járvány miatt nyilvánvaló volt, hogy súlyos, két számjegyű visszaesés jön, ilyen mértékű zuhanásra jóformán senki sem számított. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított visszaesés -13,5%-os volt, amihez képest – az eddig ismert adatok alapján – az EU-tagállamok kétharmadában a negatív növekedés kevésbé volt drasztikus. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP még nagyobb mértékben, 14,5%-kal csökkent, amit az uniós tagállamok körében csak Spanyolország és az Egyesült Királyság tudott alulmúlni.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert. A KSH közleménye szerint a termelési oldalon a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagyban hozzájárult a gyenge gazdasági teljesítményhez, de az építőipari aktivitás is nagyobb mértékben zsugorodott a vártnál.

A második félévben a kilábalást segítheti, hogy a foglalkoztatási szint romlása kevésbé volt drasztikus, mint amire tavasszal számítani lehetett, és a kiskereskedelem a jelek szerint a vártnál gyorsabban tér magához. Ugyanakkor a járvány újbóli erősödése, illetve a késleltetett hatások (további csődök lehetősége), valamint a munkahely-megőrzést támogató program augusztus végi lezárása még okozhat kellemetlen meglepetéseket. Éves átlagban továbbra is a GDP 5%-os esésére számítunk, de a lefelé mutató kockázat jelentős.