Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: újból a vártnál erőteljesebb lassulás

151113_GDP_3névAz előzetes adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP 2,3%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez képest a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) növekedés 0,5%-os volt. A 2,3%-os év/éves ütem újabb számottevő lassulást jelent a második negyedévi 2,7%-hoz képest, és látványos ütemcsökkenés az első negyedévi 3,5%-hoz viszonyítva. Ennél alacsonyabb ütemet utoljára 2013 második negyedévében mértek. Az első három negyedév átlagában a GDP 2,8%-kal nőtt. Az elért ütemmel Magyarország visszacsúszott az EU-középmezőnybe.

A növekedés jócskán elmarad a Kopint-Tárki által feltételezett 2,6% körüli dinamikától. Miután a KSH közlése szerint a növekedés húzóereje továbbra is az ipar, valamint egyes szolgáltatási ágak, feltételezhető, hogy fő visszahúzó erő ezúttal is a mezőgazdaság. Ez utóbbi volt a legfőbb lefelé mutató kockázat, vagyis hogy a mezőgazdasági hozzáadott érték zuhanásának üteme a harmadik negyedévben sem mérséklődik érezhetően. Ez önmagában megmagyarázza a vártnál nagyobb lassulást, miközben az ipari növekedés a vártnak megfelelően – kicsivel több mint fél százalékponttal – lassulhatott, a szolgáltatások dinamikája pedig 2,5% fölé emelkedhetett.

A felhasználási oldalon nehezebb egy konkrét tényezőhöz kötni az előrejelzettnél meredekebb lassulást: visszahúzhatták a magánfogyasztás feltehetően erősödő dinamikáját a természetbeni társadalmi juttatások, a vártnál erőteljesebben lassulhatott az állóeszköz-beruházás, illetőleg a mezőgazdasági visszaesés a harmadik negyedévben is erőteljes készletcsökkenést generálhatott. Az előzetes adat ismeretében feltételezzük, hogy a belföldi felhasználás dinamikája várakozásunkhoz képest mérsékeltebb, a GDP-növekedéssel nagyjából megegyező ütemet ért el. A nettó export növekedési hozzájárulása bizonyosan nagyon megcsappan, de pozitív maradt.

A feltételezett harmadik negyedévi folyamatok alapján ugyan erősödni látszanak a 2015 egészére vonatkozó 3%-os növekedési prognózisunkat övező lefelé mutató kockázatok, a negyedik negyedévben azonban továbbra is némi élénkülésre számítunk.