Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: újabb növekedési rekord

Az előzetes adatok szerint az idei második negyedévben a kiigazítatlan GDP 4,6%-kal nőtt év/éves alapon. Ez további gyorsulást jelent az első negyedévi 4,4% után, továbbá a legmagasabb ütem az elmúlt 12 évben. A gyorsulás bizonyos fokig meglepetés. Noha az ipari termelés dinamikájáról tudni lehetett, hogy javult valamelyest az első negyedévihez képest, a kiskereskedelem és a turizmus havi adataiban mutatkozó lassulás azt sugallta, hogy a piaci szolgáltatások növekedési üteme érdemben mérséklődhetett. De a jelek szerint nem ez történt: a KSH közlése szerint a kiugró növekedést elsősorban a piaci szolgáltatások húzták a második negyedévben is.

Hozzá kell tenni, hogy a kiigazított növekedési ütemek már nem gyorsulásról, hanem lassulásról tanúskodnak: a munkanappal kiigazított év/éves növekedési ütem az első negyedévi 4,8%-ról 4,4%-ra, a szezonálisan és munkanappal kiigazított ütem pedig az első negyedévi 4,7%-ról 4,4%-ra mérséklődött a második negyedévben. Ám ez az ütem is a második legmagasabb volt, az előzetes adatok szerint, az uniós tagállamok körében – csak a lengyel növekedés üteme szárnyalta túl a magyarországit. Az előző negyedévhez viszonyított növekedés 0,9%-ra lassult az első negyedévi 1,2%-ról – ez is jelentősen meghaladja az EU-átlagot.

A továbbiakban a növekedési ütem – kiigazított adatokból kiolvasható – mérséklődésének folytatódására számítunk, vagyis a második félévben a növekedés alacsonyabb lehet az első félévi 4,5%-os átlagnál. A korábbi, 4,4%-os éves növekedési prognózisunk továbbra is reális, habár a felfelé mutató kockázatok erősödtek.

Vágólap-1