Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: tovább lassult a visszaesés az utolsó negyedévben

2020 negyedik negyedévében a GDP a KSH előzetes adata szerint mindössze 3,7%-kal esett vissza 2019 azonos időszakához képest. Vagyis a várakozásokkal ellentétben a visszaesés üteme a járvány második hulláma és az ahhoz kapcsolódó korlátozások ellenére nem súlyosbodott, hanem épp ellenkezőleg, tovább mérséklődött. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem ennél komolyabb, -4,3% volt, de még az így mért év/éves változás is némi javulást jelez a járványügyi lazítással fémjelzett harmadik negyedévhez képest. Ezzel a növekedési (csökkenési) indexszel Magyarország kissé felülteljesít az EU-átlaghoz képest, ugyanakkor – az eddig ismert adatok szerint – a kelet-európai új tagállamok többségében a magyarországinál is enyhébb volt a gazdasági visszaesés a negyedik negyedévben.

Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP a harmadik negyedévi 11,4% után újabb 1,1%-kal bővült.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert. A havi adatokból ugyanakkor tudni lehetett, hogy az ipari kilábalást a második hullám kevéssé érintette, és az építőipari visszaesés erős mérséklődése is épp az utolsó két hónapban, a járványügyi megszorításokkal párhuzamosan ment végbe. A szolgáltatásoknál a visszaesés gyorsult ugyan a harmadik negyedévhez képest, de a jelek szerint a vártnál kisebb mértékben.

A felhasználási oldalon vélelmezhető, hogy a visszaesés ütemét ismét főleg a külkereskedelem kedvező alakulása fogta vissza – a pozitív hatás a vártnál is erőteljesebb lehetett, a turisztikai szolgáltatások egyenlegének ismételt romlása ellenére. A beruházások zsugorodásának mértéke is enyhülhetett, ugyanakkor feltehető, hogy a fogyasztás dinamikája érezhetően romlott az év utolsó negyedévében.

Összességében a negyedik negyedévi előzetes adat azt mutatja, hogy az újonnan bevezetett járványügyi korlátozások negatív hatása a gazdaságnak csupán egyes – a vártnál kisebb – szegmenseit vetette vissza komolyabban.