GDP: taroltak a beruházások, javult a nettó export

A részletes adatok szerint 2019 első negyedévében a GDP – az előzetes adatoknak megfelelően – 5,3%-kal bővült. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem pedig 5,2%-os, az előző negyedévhez viszonyított növekedés pedig 1,5%-os volt.

A termelési oldalon a leglátványosabban az építőipari hozzáadott érték bővült – közel 47%-kal – miközben az ipar dinamikája is 5,9%-os volt, 2016 eleje óta a legmagasabb. Ezzel szemben a mezőgazdaság csökkenésbe fordult a kedvezőtlen időjárás miatt, miközben a szolgáltatások hozzáadott értéke is a megelőző két évhez képest visszafogottabban, bár még mindig érdemben – 3,8%-kal – emelkedett. Mindenekelőtt a szállítási szolgáltatások lassultak érezhetően, habár a kereskedelem, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás ágazat volumennövekedése is mérséklődött.

A felhasználási oldalon a részletes adatok két meglepetéssel is szolgálnak. Egyrészt, miközben a bruttó állóeszköz-felhalmozás 23%-ot meghaladó ütemben bővült – ami kis híján abszolút rekord – az összes felhalmozás dinamikáját drasztikusan lehúzta a készletalakulás. Emiatt az összes belföldi felhasználás aránylag visszafogottan, 4,3%-kal emelkedett, annak ellenére, hogy közben a teljes magánfogyasztás is igen jó ütemű, 4,8%-os növekedést produkált.

Másrészt viszont a nettó export pozitívan járult hozzá a növekedéshez, nem úgy, mint a megelőző nyolc negyedévben. Ráadásul a hozzájárulás számottevő, 1,3 százalékpontos volt. Ez jelentős részben a szolgáltatásimport erőteljes lassulásának tudható be, de az áru-külkereskedelmi folyamatok is kedvezőbben alakultak a GDP-statisztika szerint, mint amire a külkereskedelmi statisztika számai alapján számítani lehetett.

A továbbiakban mind a fogyasztás, mind pedig a beruházások erőteljes növekedésének folytatódására számítunk, habár a beruházások esetében az ütem jelentős mérséklődése mellett. Ebből adódóan az idei egész éves növekedés is igen dinamikus, 4,5% körüli lehet, bár a jövőbeli készletalakulással, valamint a nettó export vélelmezhető romlásának mértékével kapcsolatos bizonytalanság miatt e prognózis nem mentes a kockázatoktól.

Vágólap-1 Vágólap-2