Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: taroltak a beruházások, javult a nettó export

A részletes adatok szerint 2019 első negyedévében a GDP – az előzetes adatoknak megfelelően – 5,3%-kal bővült. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem pedig 5,2%-os, az előző negyedévhez viszonyított növekedés pedig 1,5%-os volt.

A termelési oldalon a leglátványosabban az építőipari hozzáadott érték bővült – közel 47%-kal – miközben az ipar dinamikája is 5,9%-os volt, 2016 eleje óta a legmagasabb. Ezzel szemben a mezőgazdaság csökkenésbe fordult a kedvezőtlen időjárás miatt, miközben a szolgáltatások hozzáadott értéke is a megelőző két évhez képest visszafogottabban, bár még mindig érdemben – 3,8%-kal – emelkedett. Mindenekelőtt a szállítási szolgáltatások lassultak érezhetően, habár a kereskedelem, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás ágazat volumennövekedése is mérséklődött.

A felhasználási oldalon a részletes adatok két meglepetéssel is szolgálnak. Egyrészt, miközben a bruttó állóeszköz-felhalmozás 23%-ot meghaladó ütemben bővült – ami kis híján abszolút rekord – az összes felhalmozás dinamikáját drasztikusan lehúzta a készletalakulás. Emiatt az összes belföldi felhasználás aránylag visszafogottan, 4,3%-kal emelkedett, annak ellenére, hogy közben a teljes magánfogyasztás is igen jó ütemű, 4,8%-os növekedést produkált.

Másrészt viszont a nettó export pozitívan járult hozzá a növekedéshez, nem úgy, mint a megelőző nyolc negyedévben. Ráadásul a hozzájárulás számottevő, 1,3 százalékpontos volt. Ez jelentős részben a szolgáltatásimport erőteljes lassulásának tudható be, de az áru-külkereskedelmi folyamatok is kedvezőbben alakultak a GDP-statisztika szerint, mint amire a külkereskedelmi statisztika számai alapján számítani lehetett.

A továbbiakban mind a fogyasztás, mind pedig a beruházások erőteljes növekedésének folytatódására számítunk, habár a beruházások esetében az ütem jelentős mérséklődése mellett. Ebből adódóan az idei egész éves növekedés is igen dinamikus, 4,5% körüli lehet, bár a jövőbeli készletalakulással, valamint a nettó export vélelmezhető romlásának mértékével kapcsolatos bizonytalanság miatt e prognózis nem mentes a kockázatoktól.

Vágólap-1 Vágólap-2