Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: szerény gyorsulás

GDP: szerény gyorsulás

Az előzetes adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP 3,6%-kal nőtt év/éves alapon, ami gyorsulást jelent az második negyedévi 3,3%-hoz viszonyítva – ugyanakkor a gyorsulás viszonylag mérsékelt maradt. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított számok hasonló tendenciát jeleznek: a növekedés 3,8%-os volt, a második negyedévi negyedévi 3,6% után, amivel egyébként Magyarország ismét meglehetősen hátul kullog a kelet-európai új tagállamok mezőnyében. Az előző negyedévhez viszonyított növekedés 0,8% volt a második negyedévi 0,9% és az első negyedévi 1,3% után – ami azért sem jó hír, mert ez az ütem már nem sokkal magasabb, mint az Eurózóna negyedév/negyedéves növekedése – de az utolsó negyedévben ismét gyorsulásra lehet számítani.

Összességében a 3,6%-os ütem azt eredményezte, hogy az első három negyedév halmozott növekedése 3,7%-ra lassult az első félév 3,8%-os átlaga után. Megjegyzendő, hogy a korábbi negyedévek növekedési ütemekeit a KSH visszamenőlegesen kismértékben megemelte.

A vártnál árnyalatnyival szerényebb élénkülés a termelési oldalt illetően – a KSH megjegyzése alapján – mindenekelőtt arra utal, hogy a mezőgazdasági hozzáadott értéke továbbra is két számjegyű ütemben zsugorodik, miközben – ismét a KSH nyilatkozatából ítélve – a piaci szolgáltatások dinamikája érezhetően (és nagyjából a várakozásokkal összhangban) erősödött. A felhasználási oldalon, a magánfogyasztás érdemi – bár valószínűleg nem drasztikus – erősödése mellett a növekedést a beruházások mérsékelt lassulása, illetőleg még inkább a nettó exportnak a második negyedévinél erőteljesebb negatív növekedési hozzájárulása foghatta vissza. Az utolsó negyedévben az ipari növekedés várhatóan markáns erősödése, illetőleg a fogyasztás további élénkülése miatt a GDP-növekedés bizonyos fokú további gyorsulására lehet számítani.

Vágólap-1