Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: száguld a fogyasztás

160607_GDP_termo.Az előzetes adatoknak megfelelően a GDP mindössze 0,9%-kal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedés pedig még az előzetes számnál is gyengébb, 0,4% volt. Az előző negyedévhez képest a GDP 0,8%-kal esett vissza, az előzetes számnak megfelelően.

A termelési oldalon nincs komoly meglepetés: az EU-források kifutása által okozott építőipari zuhanás (-27,5%) és az ipar (elsősorban az autóipari mélyrepülésnek betudható) nagyon csekély volumencsökkenése (-0,7) húzta le a dinamikát. Eközben a szolgáltatások erősen teljesítettek: a tavalyi negyedik negyedév után ismét 3%-kal tudtak nőni, mindenekelőtt a kereskedelemnek és turizmusnak, az infokommunikációs szolgáltatásoknak, illetőleg a szállításnak köszönhetően. (Az állami szolgáltatások növekedési hozzájárulása továbbra is csekély.) Kisebb negatív meglepetést jelent a mezőgazdasági hozzáadott érték 3,5%-os csökkenése – a tavalyi visszaesés után stagnálásra vagy enyhe növekedésre lehetett számítani – de ez olyan előzetes becslés, ami az év folyamán még változhat.

160607_GDP_felholdalAz alaptendenciák a felhasználási oldalon is nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, de a mértékeket illetően a számok meglepetéssel is szolgálnak. A fogyasztási kiadások 4,8%-os, illetőleg a tényleges magánfogyasztás 4%-os bővülése lényegesen erőteljesebb a vártnál. Ennek, illetőleg a közösségi fogyasztás szintén dinamikus (3,4%-os) növekedésének köszönhetően a belföldi felhasználás annak ellenére 2,4%-kal emelkedett, hogy az állóeszköz-felhalmozás – nagyjából a várakozásokkal összhangban – 7,8%-kal visszaesett. Másfelől a nettó export alakulása nagyon kedvezőtlen. Az áru- és szolgáltatásexport növekedési üteme 2,1 százalékponttal elmarad az importétól – a gyenge ipari (és mezőgazdasági) kivitel, valamint a megugró fogyasztás által magasan tartott importdinamika miatt – és a kimenetel rosszabb is lehetett volna, ha a szolgáltatás-külkereskedelemben mutatkozó enyhe pozitív olló nem enyhítette volna az áruexport és -import között nyílt közel 3 százalékpontos negatív rés lehúzó hatását.

A továbbiakban az ipari növekedés, és ezzel az export újraindulására számítunk – az áprilisi előzetes adat fényében az újradinamizálódás akár valamivel erőteljesebb is lehet az eddig vártnál – és várakozásunk szerint az év vége felé az építőipari zuhanás is véget ér. A javulás mértéke bizonytalan, így csak annyi valószínűsíthető, hogy az idei GDP-növekedés várhatóan meghaladja a 2%-ot, de kérdéses, hogy mennyivel.