Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-növekedés: lendületes évzárás

Az előzetes adatok szerint az utolsó negyedévben is jó ütemben, 3,4%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. Ez meglepően kedvező adat: a negyedik negyedévi ipari és építőipari  adatok ennél szerényebb növekedést vetítettek előre. E növekedési ütem a legmagasabb azon EU-tagállamok körében, amelyek már publikáltak növekedési adatot – egy-két magas növekedést produkáló ország (pl. Írország) adata még nem ismert. Az egész 2014-es év átlagában  3,5%-kal – 2006 óta nem látott ütemben – nőtt a GDP, felülmúlva még az optimista prognózisokat is.

Különösen figyelemre méltó a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) GDP-volumen előző negyedévhez viszonyított 0,9%-os bővülése, tekintettel arra, hogy a bruttó termelési adatok szerint mind az ipar, mind pedig az építőipar utolsó negyedévi volumene esett a harmadik negyedévhez képest.

Ennek fényében valószínűsíthető, hogy a termelési oldalon a jó növekedés jelentős részben a szolgáltatások dinamizálódásának tudható be: a harmadik negyedévi 1,7% után e nemzetgazdasági ág növekedési üteme akár 2,5% közelébe emelkedhetett. (A kereskedelem és a turizmus adatai valóban gyorsulást jeleznek.) A felhasználási oldalon – miután a beruházások dinamikája valószínűleg lassult, és a külkereskedelmi statisztika utolsó negyedévi adatai sem kimondottan biztatóak – vélhetőleg a fogyasztás dinamizálódott a korábban vártnál erőteljesebben: a magánfogyasztás akár 2,5-3% körüli ütemben is nőhetett a harmadik negyedévi szerény 1,1% után.

gdp_02_15