Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-növekedés: immár lassuló pályán

GDP abra_11.17_HUNMíg a megelőző három negyedévben a magyar gazdaság év/éves növekedési üteme folyamatosan gyorsult, újra és újra felülmúlva az előzetes várakozásokat, addig az idei harmadik negyedévben bekövetkezett a várt lassulás. Az előzetes adatok szerint 2014 harmadik negyedévében a GDP 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított növekedés 3,1%-os volt, amivel Magyarország még mindig az EU-28 harmadik leggyorsabb ütemét produkálta (Lengyelország és Románia mögött).

A GDP szezonálisan kiigazított volumenének előző negyedévhez viszonyított dinamikája 0,5%-ra lassult. Ez az ütem – ha tartósan fennmarad – az általunk fenntarthatónak vélt 2-3%-os év/éves növekedéssel áll összhangban. A 0,5%-os növekedési ütem viszonylag jó eredménynek számít annak fényében, hogy – a bruttó termelési adatok szerint – mind az ipari, mind pedig az építőipari kibocsátás harmadik negyedévi volumene zsugorodott a második negyedévben mért volumenhez képest. A jelek szerint a szolgáltatások negyedév/negyedéves növekedése stabilan folytatódott, év/éves növekedése fel is gyorsulhatott.

A felhasználási oldalon – a külkereskedelmi statisztika adatai alapján – feltehető, hogy a nettó export alakulása (konkrétabban az export augusztusi belassulása) jelentősen hozzájárult az alacsonyabb év/éves növekedési ütemhez, de a bruttó állóeszköz-felhalmozás korábban egészen kiugró növekedési üteme is jó eséllyel mérséklődött a harmadik negyedévben.

Az év utolsó negyedévében 3% alá süllyed – és várakozásunk szerint tartósan ott is marad – a gazdasági növekedés dinamikája, ezzel együtt éves átlagban 3,3%-kal, esetleg 3,4%-kal bővülhet az idei GDP.