Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: mérsékelt visszaesés a harmadik negyedévben

2020 harmadik negyedévében a GDP a KSH előzetes adata szerint 4,6%-kal esett vissza az év azonos időszakához képest. Ez jelentős – sőt, a vártnál valamivel jelentősebb – enyhülés a második negyedévi 13,6% után. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem -4,7% volt, ami még mindig erőteljesebb csökkenés – az eddig ismert adatok alapján – mint az EU-tagállamok (és azon belül a kelet-európai új tagállamok – többségében. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP 11,3%-kal bővült, ami jelentős, de részleges visszapattanást jelent, és némileg elmarad az uniós átlagtól.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert. A felhasználási oldalon a visszaesés ütemét – az eddig ismert adatok alapján – a fogyasztás jelentő mértékű (bár nem teljes) helyreállása mellett mindenekelőtt a külkereskedelem kedvező fordulata mérsékelte. Míg a második negyedévben az export sokkszerű visszaesése volt a drámai visszaesés egyik fő tényezője, addig az áru-külkereskedelmi statisztika adatai szerint a harmadik negyedévben az export kismértékben nőtt, ezáltal a nettó áruexport pozitívan járulhatott hozzá a növekedéshez. (A nettó szolgáltatás-külkereskedelem hozzájárulása feltételezhetően negatív maradt.)

A termelési oldalon az ipar, az építőipar és a szolgáltatások visszaesése egyaránt érdemben mérséklődött – a mértéket illetően a szolgáltatások ágazat egyes részterületei szolgálhattak pozitív meglepetéssel. Ezt alátámasztja a KSH közleménye, amely szerint mindenekelőtt az informatika területén és a pénzügyi ágazatban végbement növekedés hatott mérséklően a gazdasági visszaesésre.

Mostanra bizonyossá vált, hogy az utolsó negyedévben bizonyos fokú negatív fordulatra kerül sor a járvány második hulláma és az arra válaszképpen hozott – immár érdemi – korlátozó intézkedések miatt. Éves átlagban a GDP csökkenésének mértéke megközelítheti, de az aránylag kedvező harmadik negyedév miatt jó eséllyel nem éri el a 6%-ot.