Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: meglepően gyors ütemben folytatódott a növekedés

Az előzetes adatok szerint az idei második negyedévben a kiigazítatlan GDP 4,9%-kal nőtt év/éves alapon. Ez ugyan lassulást jelent az első negyedévi 5,3% után, de a lassulás kisebb mértékű volt, mint amire az elemzők többsége számított. A szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedési ütem pedig alig érezhetően, 5,2%-ról 5,1%-ra mérséklődött a második negyedévben, ami egyben – az eddig ismert adatok alapján – a legmagasabb ütem az EU-n belül. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP 1,1%-kal emelkedett, ami figyelemre méltó, mivel az ismert termelési adatok alapján az ipar kibocsátásának volumene stagnált, az építőiparé pedig éppenséggel csökkent az első negyedévhez képest. Ebből sejthetően bizonyos szolgáltatási ágakban – nem csak a turizmusban – gyorsult a növekedés a második negyedévben.

A továbbiakban a növekedési ütem – kiigazított adatokból kiolvasható – lassulásának folytatódására számítunk. Miután az első félév halmozott növekedése 5,1% volt, az idei évre általunk várt éves 4,5% jelenleg kissé konzervatívnak tűnik. A belföldi keresletnek újabb lendületet adhatnak a családvédelmi akciótervben foglalt intézkedések. Ám emellett a folyamatosan romló nemzetközi környezet miatt e növekedési prognózishoz nem csak pozitív, de negatív kockázatok is kapcsolódnak.

Vágólap-2 Vágólap-4