Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: meglepően erős dinamika a harmadik negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei harmadik negyedévben a kiigazítatlan GDP 4,8%-kal nőtt év/éves alapon. Ez – habár kismértékű lassulást jelent a második negyedévi 4,9% után – meghaladja még az optimista elemzői várakozásokat is.

Külön figyelemre méltó, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított év/éves növekedés rekordszintű, 5%-os volt, vagyis a szezonálisan kiigazított növekedés fokozatosan lassuló irányzata megszakadt. Hasonlóképpen, a negyedév/negyedéves 1,2%-os növekedési ütem némi gyorsulást jelent a második negyedévi 1,1%-hoz képest. Az éves bázisú (szezonálisan kiigazított) növekedés a harmadik leggyorsabb volt az EU-n belül (csak Lengyelország és Lettország körözte le Magyarországot), míg a negyedév/negyedéves ütem tekintetében Magyarország a negyedik helyezett volt az unión belül az eddig ismert adatok alapján.

Miközben bizonyosra vehető, hogy a növekedés legfőbb hajtóereje a továbbra is 5%-hoz közelítő ütemben bővülő magánfogyasztás maradt, a vártnál gyorsabb növekedés jó eséllyel nem e komponensnek köszönhető. Valószínűbbnek látszik, hogy a növekedés másodlagos motorja, az állóeszköz-felhalmozás dinamikájának a lassulása volt enyhébb a vártnál, vagy halasztódott későbbre. Ezt sugallja az a tény is, hogy az építőipari növekedés – a bruttó termelési adatok alapján – még gyorsult is a harmadik negyedévben. Egy másik lehetőség, hogy az áru-külkereskedelmi forgalom kedvezőtlen alakulását (számottevően csökkenő külkereskedelmi többlet) a szolgáltatás-külkereskedelem a vártnál nagyobb mértékben tudta kompenzálni.

A kedvező harmadik negyedévi adatnak köszönhetően az első három negyedév halmozott növekedése 4,7%-os volt. Ennek fényében – noha a továbbiakban a növekedési ütem lassulására számítunk – immár szinte biztos, hogy az idei éves GDP-bővülés meghaladja a 4,5%-ot.

Vágólap-2 Vágólap-1