Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: még kiugróbb növekedési ütem

A végleges adatok szerint az idei második negyedévben a kiigazítatlan GDP 4,8%-kal, vagyis az előzetes adatokban közölt 4,6%-nál is gyorsabban nőtt év/éves alapon. 2005 óta nem volt példa ilyen magas ütemre. Az előző negyedévhez mért volumennövekedés 1%-os volt, vagyis az előzetes adatok szerinti 0,9%-nál némileg magasabb. Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy a kiigazított év/éves ütemek enyhe lassulásról tanúskodnak: mind a munkanappal, mind pedig a szezonálisan és munkanappal kiigazított GDP 4,6%-kal bővült a második negyedévben, szemben az első negyedévben mért 4,8, illetőleg 4,7%-kal.

A 4,8%-os ütem a harmadik legmagasabb volt az uniós tagállamok körében a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – csak a lett és a lengyel növekedés üteme szárnyalta túl a magyarországit.

A részletes adatokból látható, hogy a termelési oldalon az előzetesen jelzettnél is erőteljesebb gyortulásra annak ellenére került sor, hogy a szolgáltatások dinamikája érdemben lassult, az első negyedévi 4,9%-ról 4,3%-ra, ami természetesen még mindig nagyon jó ütemnek mondható. A lassulás kiterjedt a piaci szolgáltatások legtöbb ágára, eközben az állami szolgáltatások – négy negyedévi volumencsökkenés után – lényegében stagnáltak.

Ezzel szemben az ipar hozzáadott értékének dinamikája nagyobb mértékben gyorsult – 2%-ról 3,6%-ra – mint amit a bruttó termelési adatok alapján várni lehetett. Továbbá a mezőgazdasági hozzáadott érték – az első negyedévi minimális csökkenés után – a második negyedévben 3%-ot meghaladó ütemben bővült, ami azt sugallja, hogy a nyár végére a KSH lényegesen optimistább lett a mezőgazdaság idei éves teljesítményét illetően.

A felhasználási oldalon a gazdasági növekedés annak ellenére gyorsult, hogy közben a háztartások fogyasztási kiadásainak – és a magán- és közösségi fogyasztás egyéb összetevőinek – növekedési üteme érezhetően lassult. A háztartások tényleges fogyasztása az első negyedévi 5,1% után 4,3%-kal bővült. Ezzel szemben az állóeszköz-felhalmozás dinamikája alig lassult (kb. 17-ről 15%-ra), és a várakozásoknak megfelelően a készletváltozás korábbi drasztikus lehúzó hatása nagymértékben enyhült. Ennek következtében a belföldi felhasználás növekedési üteme 6%-osra gyorsult a második negyedévben, a fogyasztásnövekedés lefékeződése ellenére. Ahogy arra számítani lehetett, a nettó export kedvezőtlenebbül alakult az első negyedévinél – az import nagyobb mértékben gyorsult, mint az export – de a romlás nem volt drámai, nem tudta felülírni a belföldi felhasználás gyorsulásának növekedést erősítő hatását.

A továbbiakban a növekedési ütem – kiigazított adatokból kiolvasható – lassulásának folytatódására számítunk. Így a második félévben a növekedés alacsonyabb lehet az első félévi 4,6%-os átlagnál. Ezzel együtt a korrigált második negyedévi növekedési adat fényében a korábbi, 4,4%-os éves növekedési prognózisunk immár konzervatívnak tűnik: jelentősen megnőtt a magasabb éves növekedés valószínűsége.

Vágólap-1 Vágólap-2