Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: lendületes növekedés az utolsó negyedévben

160215_GDP_HUAz előzetes adatok szerint a tavalyi negyedik negyedévben a GDP 3,2%-kal – szezonálisan és munkanappal kiigazítva 3%-kal – bővült az előző év azonos időszakához képest. E növekedési ütem jóval magasabb az EU28 és az eurózóna átlagánál, de (az eddig ismert adatok alapján) a többi kelet-európai új EU-tagállamokhoz képest – feltehetőleg Szlovéniát leszámítva – Magyarország így is sereghajtó volt az utolsó negyedévi növekedési teljesítményt illetően. Az előző negyedévhez képest a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) növekedés 1%-os volt. Az utolsó negyedévi gyorsulásra számítani lehetett, de a 3,2%-os ütem némileg erőteljesebb élénkülést jelent a vártnál. Az egész 2015-ös év átlagában a GDP várakozásunknak megfelelően 2,9%-kal bővült.

Az ágazati statisztikák szerint az iparban mindhárom megelőző negyedévet meghaladóan, 9,7%-kal nőtt a bruttó termelés éves összehasonlításban, az építőipar decemberi hirtelen nekilendülése miatt pedig jelentős visszaesés helyett jóformán szinten maradt az ágazat teljesítménye az utolsó negyedévben. Eközben a szolgáltatások dinamikája vélhetően erőteljesen (jó eséllyel 3% alá) lassult a harmadik negyedévi 3,7% után, ugyanakkor a mezőgazdaság visszaesésének üteme is mérséklődhetett valamelyest az első három negyedévi 16,6%-os átlaghoz képest.

A felhasználási oldalon a jelek szerint az erős nettó export okozhatta a vártnál dinamikusabb negyedéves növekedést – az áru-külkereskedelmi statisztika szerint az export volumennövekedési üteme kiugró mértékben haladta meg az importét. Eközben a belső felhasználás dinamikája is feltételezhetően erősödött, de aligha emelkedhetett jelentősen 1,5% fölé. A magánfogyasztás növekedési üteme jó eséllyel 2,5% fölé gyorsult, az állóeszköz-beruházások stagnálása, esetleg jelképes mértékű bővülése mellett.