Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-komponensek: kitartó ipari növekedés, megroggyanó állóeszköz-felhalmozás

A részletes adatok szerint a GDP 3,5%-kal nőtt az első negyedévvel, vagyis az ütem kissé erőteljesebb volt az előzetes becslésben szereplő 3,4%-nál. Az előző negyedévhez viszonyított növekedési ütemet szintén felfelé, 0,8%-ra korrigálta a KSH.gdp06_08

A növekedés összetevőit illetően az adatok szolgálnak néhány meglepetéssel. A termelési oldalon a szolgáltatások  tovább erősödtek, de az elért ütem (2,3%) kissé elmarad a várakozásoktól. Az erőteljes növekedés legfőbb hajtóereje így továbbra is az ipari hozzáadott érték vártnál robusztusabb, 7,7%-os növekedése volt. Az építőipar  9,2%-kal bővült. Mindezt részben anticipálták a már ismert kedvező első negyedévi termelési adatok, de az is közrejátszott, hogy az ipari és építőipari hozzáadott érték dinamikája ezúttal nem  maradt el az ágazati statisztikák által regisztrált bruttó termelésnövekedési ütemektől. Negatív meglepetés a mezőgazdasági hozzáadott érték 12%-os visszaesése, de megjegyzendő, hogy  az első negyedévi szám csak korlátozott előrejelző értékkel bír az ágazat egész éves alakulását illetően.

A felhasználási oldalon a legfeltűnőbb fejlemény a bruttó állóeszköz-felhalmozás váratlanul erőteljes, 6,7%-os visszaesése volt, de a közös fogyasztás volumene is számottevően, 5,4%-kal csökkent. Egyértelmű, hogy a beruházások idén már nem hajtják a növekedést, habár az továbbra sem bizongdp06_08_Byos, hogy az év egésze is az állóeszköz-felhalmozás csökkenése jegyében fog eltelni. A magánfogyasztás a vártnak megfelelően dinamizálódott, habár a háztartások teljes fogyasztásának növekedési üteme (2,6%) továbbra sem éri el a 3%-ot, a fogyasztás egyelőre csak részben vette át a növekedés motorjának szerepét. Így összességében a belföldi felhasználás dinamikája mindössze 0,6%-os volt az első negyedévben, ami látványos lassulás a tavalyi egész évi 4,3%-hoz képest. Ennek következtében az áru- és szolgáltatásimport bővülése viszonylag mérsékelt maradt, és ez – az áru- és szolgáltatásexport kiemelkedő, 10% feletti növekedésével párosulva – ahhoz vezetett, hogy a nettó export egészen kiugróan (3%-ponttal) járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Habár a továbbiakban a belföldi felhasználás bizonyos fokú élénkülésére számítunk, az idei évet a belföldi felhasználás összetevőinek a tavalyinál jóval egyenetlenebb növekedési teljesítménye, valamint a nettó export növekedési tényezőként való ismételt – habár valószínűleg átmeneti – színrelépése fogja jellemezni.