Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-komponensek: jelentős romlás a nettó exportnál

A második becslés szerint az idei harmadik negyedévben a GDP az előzetes adattal megegyező ütemben, 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, illetőleg 0,5%-kal bővült – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – az első negyedévhez viszonyítva. A termelési oldalon a várakozásoknak megfelelően alábbhagyott az ipar, és főleg az építőipar dinamikája – az utóbbi esetében az év/éves növekedési ütem 11,6%-ra esett vissza a második negyedévi 20,9%-ról. Emellett azonban a szolgáltatások hozzáadott értékének dinamikája is 1,7%-osra mérséklődött, ami önmagában véve nem rossz ütem, de – az új, ESA2010-es adatok szerint – a legalacsonyabb ütem 2013 eleje óta. A mért bővülés gyakorlatilag teljes egészében a piaci szolgáltatásoknak tudható be – az állami szolgáltatások az új adatok szerint az egész idei évben inkább lehúzták, mintsem hajtották a növekedést. A mezőgazdaság a harmadik negyedévben váratlanul meglódult, az ágazat hozzáadott értéke 10% feletti ütemben bővült – úgy fest, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben a mezőgazdaság növekedéshez való idei hozzájárulása nem lesz elhanyagolható.

A felhasználási oldalon a belső felhasználás tovább tudott gyorsulni, 5,5%-ra, ami a legutóbbi tíz év legmagasabb növekedési üteme. A mögöttes folyamatok azonban nem ilyen kedvezőek: a mérsékelt súlyú közösségi fogyasztást leszámítva a gyorsulás alapvetően a nagyon erőteljes készletnövekedés eredménye. Ez utóbbi miatt a teljes bruttó felhalmozás annak ellenére 19% feletti ütemre gyorsult, hogy a bruttó állóeszköz-felhalmozás érdemben lassult. 1% körülire lassult továbbá mind a fogyasztási kiadások, mind pedig a teljes magánfogyasztás dinamikája is. A leglátványosabb romlás azonban a nettó exportnál következett be: az export számottevő lassulása és az import további gyorsulása mellett a kettő közti negatív rés 3,1%-pontosra nyílt szét, aminél magasabbat utoljára 2003-ban mértek. Ennek következtében nem csupán a nettó export harmadik negyedévben, de az első három negyedév átlagában is negatív volt a nettó export növekedési hozzájárulása – erre sem volt példa 2004 óta.