Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-komponensek: élénkülő fogyasztás, megugró állóeszköz-felhalmozás

A végleges adatok szerint az idei első negyedévben a G140604_GDP_részletes_2DP az előzetes adattal megegyező ütemben, 3,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, illetőleg 1,1%-kal bővült – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – az első negyedévhez viszonyítva. Az előzetes számokhoz képest újdonságot jelent, hogy a naptárhatással kiigazított növekedési ütem az előzetesen közölt 3,4%-hoz képest egytized százalékponttal magasabb, megegyezik a nyers növekedési ütemmel.

A növekedés komponenseit illetően a részletes adatok nem szolgáltak nagy meglepetéssel. A termelési oldalon az ipar 6,7%-os, illetőleg az építőipar 25,2%-os növekedése volt a növekedés leglátványosabb hajtóereje. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a szolgáltatások hozzáadott értéke is 1,5%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, és az ágazat nagy súlya miatt e szerény dinamika is azt eredményezte, hogy a szolgáltatások jelentősen, 0,9 %-ponttal járultak hozzá a 3,5%-os növekedési ütemhez. Az is figyelemre méltó, hogy a szolgáltatásokon belül nem az állami, hanem főként egyes piaci szolgáltatások (szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, szállítás-raktározás, info-kommunikáció) hajtották a növekedést. A tavalyi viharos növekedés után viszont a mezőgazdaság  hozzáadott értéke közel 6%-kal csökkent.

140604_GDP_részletes_1A felhasználási oldalon a várakozásoknak megfelelően tovább élénkült a magánfogyasztás (a fogyasztási kiadások 1,5%-kal, a teljes magánfogyasztás 1,6%-kal bővült az első negyedévben), és a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme is 13% fölé gyorsult. Jó hír, hogy az első negyedévben a nettó export még pozitívan és érdemben hozzájárult a növekedéshez. A hozzájárulás mértéke (0,5%-pont)  ugyanakkor viszonylag szerény a válság kirobbanását követő időszak átlagához mérten, és az áru- és szolgáltatásexport növekedési üteme egytized százalékponttal elmaradt az import dinamikájától. Az export és import növekedési üteme közti negatív rés (amely egyébként az első negyedévben nem az áruk, hanem a szolgáltatások külkereskedelmében keletkezett) várakozásunk szerint lassan tágulni fog, és az idei év egészét tekintve a nettó export hozzájárulása inkább semleges, mint pozitív lesz.