Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP-komponensek: a beruházásvezérelt növekedés vége

matheikaz.A második becslés szerint az idei utolsó negyedévben a GDP az előzetes adattal megegyező ütemben, 3,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez viszonyított ütem – 0,8% – valamelyest elmaradt az előzetes számtól. Összességében a tavalyi éves növekedés viszont 3,6%-kal, az előzetes közléshez képest egytized százalékponttal magasabb ütemben bővült, miután a megelőző három negyedév növekedési ütemeit visszamenőlegesen felfelé korrigálták.

A termelési oldalon az utolsó negyedévben megcsappant az ipari és az építőipari hozzáadott érték dinamikája – az előbbi esetében 4%-os volt az év/éves növekedés, az utóbbi esetében pedig 6,2%-ra esett vissza a harmadik negyedévi 11,4%-ról. Ahogy azt sejteni lehetett, e lassulást a szolgáltatások dinamikájának élénkülése kompenzálta: a szolgáltatások 2,4%-kal nőttek a negyedik negyedévben, mindenekelőtt a kereskedelemben és turizmusban végbement javulásnak köszönhetően. Ezzel együtt elmondható, hogy a tavalyi év egészében a növekedés húzóerejét az ipar, az építőipar, és – az eredeti várakozásokkal ellentétben – a még tavaly is gyorsan növekvő mezőgazdaság szolgáltatta.

A felhasználási oldalon, ahogy az sejthető volt, drámaian, 2% alá lassult a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme. E lassulást azonban a vártnál valamivel kisebb mértékben ellensúlyozta a magánfogyasztás – ez utóbbi csak 2%-osra gyorsult. Ehelyett – a szolgáltatásexport nagyon erőteljes bővülése miatt – a nettó export a vártnál kedvezőbben alakult az utolsó negyedévben, és pozitívan hozzájárult a növekedéshez, ellensúlyozva a belső felhasználásnak a korábbi negyedévekhez képest szerényebb hozzájárulását. Ezzel együtt, a tavalyi év egésze a belső kereslet által hajtott, a nettó export által gátolt növekedés jegyében zajlott, és várhatóan ez az idén is így lesz – a nettó export utolsó negyedévi kedvező fordulata aligha lesz tartós. Tartós lesz viszont a beruházási dinamika mérséklődése, illetőleg a fogyasztás élénkülése. Ezáltal a belső kereslet komponenseinél az utolsó negyedévben megindult eltolódás, a fogyasztás mint növekedési komponens előtérbe helyeződése folytatódni fog.