Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GDP: folytatódik a kiugró ütemű növekedés

Az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP 4,4%-kal nőtt év/éves alapon. Az erősen negatív naptárhatás nélkül a növekedés ennél is jóval erőteljesebb, 4,8%-os lett volna, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedési ütem 4,7%-os volt, amivel Magyarország a harmadik leggyorsabb növekedési ütemet produkálta (Lettország és Lengyelország mögött) az EU-n belül. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP 1,2%-kal emelkedett.

A 4,4%-os ütem annyiban beleillik a trendbe, hogy a tavalyi utolsó negyedévben is ugyanilyen ütemű növekedést mértek. Ám az első negyedévre vonatkozóan eddig ismert termelési adatok fényében ez a növekedés pozitív meglepetésnek mondható. A korábbi növekedési ütem folytatódása azért meglepő, mert közben az első negyedévben az ipari termelés érdemben lassult a tavalyi utolsó negyedévi ütemhez képest – ahelyett, hogy legalább szinten maradt volna, ahogy azt az első kéthavi számok alapján remélni lehetett – az építőipari kibocsátás pedig drasztikusabban lassult le, mint ahogy azt az első kéthavi számok alapján remélni lehetett. Következésképpen valószínű – és a KSH utalt is rá – hogy a gyors növekedést a szolgáltatások kiugró gyorsulása tette lehetővé. A szolgáltatások dinamikája jócskán 4,5% fölé emelkedhetett a tavalyi utolsó negyedévi 3,6% után.

A felhasználási oldalon a magánfogyasztás dinamikája ugorhatott meg drámaian, akár 6% fölé (a tavalyi utolsó negyedévi 5,2%-ról), amire 2002-2003 óta nem volt volt példa.

A növekedés hajtóerőit tekintve tehát valószínűleg nem lesz nagy meglepetés, csupán e hajtóerők megerősödésének a mértéke volt látványosabb a vártnál. Az új adat fényében az idei éves gazdasági növekedés jó eséllyel közelebb lehet a 4,5%-hoz, mint a 4%-hoz.

Vágólap-1